Kost og Mad

I Kløvedalen har vi et højt fagligt uddannet køkkenpersonale. Gennem høj faglighed, netværk og sparring af opskrifter, kompetencer og interesser er vi med til at udvikle køkkenerne i daginstitutionen, og øge det kulinariske niveau. Der lægges stor værdi i den mad, der produceres til børnene. Børnene i institutionen kan hver dag nyde godt af den velsmagende og sunde mad, der tilberedes fra bunden i husets eget køkken.

Ernæring: Det enkelte barn får dækket sit ernæringsmæssige behov, samt sit energibehov i tidsrummet, barnet opholder sig i institutionen. Vi har stor fokus på de forskellige fødevaregrupper og hvordan vi variere kosten, så børnene får de korrekte mængder og kilder, til de essentielle vitaminer og mineraler. 

Kostplanlægning forudsætter viden om ernæring til de børn som vi laver mad til. Og vi sørger for en varieret kost og følger i allerhøjeste grad, de overordnede retningslinjer fra Gentofte kommunes kostpolitik. I vores planlægning er der også taget højde for de kostråd som fødevarestyrelsen har sendt ud; Vi giver en varieret kost med mange fuldkornsprodukter med sunde kostfibre, fisk minimum 2 gange om ugen (deriblandt som pålæg), mindre salt i kosten, meget frugt og grønt, vi anvender magre mejeriprodukter til produktionen m.m.

Måltiderne: I institutionen tilbydes der 2-3 måltider dagligt.


Om formiddagen tilbydes børnene fuldkornskornsknækbrød med smør eller lidt pålæg, samtidig får de frugt og vand at drikke (kun vuggestuerne).

Til frokost serveres der varme måltider 3 dage om ugen fordelt på vegetariske supper, kød-, fiske-, fjerkræ- og æggeretter. Fordelen ved at servere suppe en gang om ugen er, at børnene opnår mange vitaminer og mineraler fra grøntsager som de normalt ikke får. Supperne er spækket med grøntsager eks. knoldselleri, pastinak, broccoli, persillerod, løg, jordskokker, hokkaido græskar m.m. – altså næringsstoffer fra det grønne, som ellers er svært at få børn til at spise. Derudover fyldes supperne med linser eller bønner der gør dem yderst protein- og næringsrige.
Ved de øvrige varme retter anvendes mange forskellige arter af fisk og kød, så der er et varieret udvalg til børnene. Vi laver nyt og spændende mad med inspiration fra
alverdens lande. Dog holder vi også fast i nogle af de klassiske danske retter som eks. sprængt oksetykkam, kalvefrikasse m.m., og især til højtider samt jul serveres der klassisk julemad og risengrød.

De øvrige 2 dage serveres der rugbrød med forskelligt pålæg.
Her øves og udfordres børnene motorisk ved selv at smøre deres egne mader på kernerugbrød. På pålægsfadene ses 3-4 forskellig slags pålæg fordelt på de vigtigste fødevaregrupper. Der serveres altid minimum et slags vegetarisk, fisk, eller kød pålæg. Der spises fingergrønt til og drikkes vand og mælk til måltidet.
  

Til eftermiddagsmad bliver der serveret frisk frugt og hjemmelavet brød. Brødet er et fuldkornsbrød, lavet på økologisk spelt, grahams- og hvede mel. Hver dag tilsættes der et nyt og spændende komponent eks. korn, kerner, flakes, bær, frugt, kanel, rosiner, tranebær, nødder eller lign. Dette giver børnene en ny oplevelse hver dag, samt udfordringer med de forskellige teksturer, konsistenser, smage, farver og dufte.  Brødet produceres fra bunden og koldhæves, dvs. brøddejen stilles på køl hele natten og bages først næste morgen. Fordelen ved koldhævningen er en bedre struktur i brødet, bedre smag og længere holdbarhed.
Melet får mulighed for at udvikle sig til en ægte brødsmag, samtidig bliver brødet mere luftigt, saftigt og med en bedre sammenhængende krumme. Skorpen bliver mere sprød, krummen bliver sejere og bedre, fordi brødet under hævning får tid til at syrne og den økologiske gær får lov til/tid til at arbejde. Samtidig er der tilsat en lille mængde gær i det koldhævet brød, sammenlignet med konventionelt brød. Hertil får børnene vand at drikke.

Her kan du se hvilke tanker og idéer som ligger bag ved den ugentlige menuplan.

Mandag

Suppe dag.
Indisk linsesuppe med skyr og ristede rugbrødsstængler til

Tirsdag 

Pålægsdage.
Rugbrød med eks. laks, avokado, spegepølse, laks, tunmousse, avokado dip, ærtesmør, kartofler, hjemmelavet mayo, leverpostej, æg, fiskefrikadeller m.m.
Der serveres altid gnavegrønt til (agurkestave, peberfrugt, blancheret blomkål, gulerødder m.m.)

Onsdag

Torsdag

Fiskedag.
Bagt laks på bund af tomater og gule peberfrugter. Dertil serveres perlebyg med purløg og fetatern.

Fredag

Kød dag.
Kyllingelår med dyppelse, dertil fuldkornsris og gulerod/agurkeråkost med hakket mynte.


Kød og fiskedagene kan godt svinge mellem torsdag og fredag, alt efter hvad der er hensigtsmæssigt i forhold til produktionen.

Vores menuplan giver derved et fyldestgørende billede af retternes ingredienser.
Vi sørger for at menuplanen ligges på børnegenvej, således at man som forældre kan få et overblik over det der serveres, samt inspiration til ens egen madlavning i hjemmet.

Vi tager endvidere hensyn til, hvad børns kultur og religiøse baggrund betyder for kosten, samt speciale kost og allergier.

Vi forsøger at skabe et nyt og spændende udtryk gennem maden, og afprøver de samme opskrifter en del gange - Genkendelsens glæde er bekendt stor, især hos børn. Andre gange vil vi udfordre dem med retter og råvarer de måske ikke er så bekendt med, for hele tiden af udfordre deres smagsoplevelser samt udvikle og oplyse deres verden om nye konsistenser, dufte og udseender på mad. Det er en vigtig vision/ambition for os, at børnene tilegner sig ny viden og bliver klogere på, hvor maden kommer fra, hvordan de skal forholde sig til rå fødevarer, hvad de godt kan lide, hvad sund mad er, og hvordan det smager.

Det pædagogiske måltid
Maden skal serveres indbydende i sådanne omgivelser, så barnet får lysten til at spise og smage mest muligt og pædagogen er med til at motivere og inspirere børnene til at spise maden. Desuden finder vi det vigtigt, at maden bliver indtaget i en hyggelig og rolig atmosfære. Måltidets pædagogiske betydning omfatter bl.a. også bordskik, regler/ritualer, individuelle behov osv. – her er pædagogerne de styrende vejledere. 

Økologien

Derudover er en af vores mærkesager også at sørge for en høj økologi-%.  I institutionen har vi en økologiprocent på 60-90 %, og vi har derfor et certificeret økologimærke i sølv.  Det er vores mål, at vi beholder denne høje procent, da vi er stolte af at vores produktion ligger med så god en procentsats. 

Vi får heldigvis hjælp fra vores leveringsfirma, som er en af Gentofte kommunes aftalte udbydere, og de levere en god kvalitet med mange økologisk varer. Leverings firmaet, hjælper med at klargøre den månedlige økologi-%, så vi hele tiden sikrer og kan datere den høje produktion af økologiske måltider. 

Det er en kernesag for os at skabe værdi for institutionens børn.
Vi mener, at det er en vigtig opgave at præge børnenes madvaner i en tidlig alder, og at synliggøre de væsentlige pædagogiske kvaliteter overfor forældre, så barnet lærer at spise sundt og varieret.
 
Du er som forældre altid velkommen til at komme med spørgsmål og få ernæringsmæssige vejleding, hvis der er behov for dette. Derudover er vi meget villige til at dele ud af vores opskrifter, så I selv kan afprøve jeres børns favoritopskrifter der hjemme.